Nyúlfarm

Számok még sosem néztek ki ennyire jól

2014. április 30. 00:11 - CaptainBunny

A pi és két másik matematikai állandónak nevezett szám vizuális ábrázolása igencsak látványosra sikerült. Azon kívül persze, hogy jól néznek ki, a vizualizált számokból azért tanulhatunk is valamit.

A pi talán a legnagyobb kultusznak örvendő szám az egész világon, még saját napja is van március 14-én. Egy román művész vagy tudós vagy mindkettő (?) pedig fogta magát és egy igen látványos vizuális ábrázolást készített a pi számnak. Christian Ilies Vasile ráadásul egy Circos nevű program segítségével mutatja meg, hogy egy matematikai állandó is nézhet ki jól. A Circos amúgy egy olyan szoftver, amelyet főként genetikai adatok vizualizálására fejlesztettek ki, de igazából szinte bármilyen infó bemutatására alkalmas, és még a matekot és művészetté lehet varázsolni vele.

A képeket innen nyúltuk: http://mkweb.bcgsc.ca

Vasile tehát felosztott egy kört tíz egyforma szakaszra, majd a szakaszokat megszámozta 0-tól 9-ig. Minden szakasz a pi egy-egy számjegyét jelzi, a szakaszokat összekötő vonalak pedig a két összekötött szakasz, vagyis számjegy helyzetét a pi számon belül. Például a 14 a 3,14...-ben az 1-es és a 4-es szakaszokat összekötő vonal lesz, míg a vonal helyzete a szakaszon belül a számjegyek pi számban történő elhelyezkedését jelöli. A példának vett 14-et ábrázoló vonal így az 1-es szakasz második pozícióját köti össze a 4-es szakasz harmadik pozíciójával, mivel az 1-es számjegy a 3,14...-en belül a második, míg a 4-es a harmadik pozícióban van. A kör szakaszainak összekapcsolása egészen a 10 000-es tizedesjegyig folytatódik.

Martin Krzywinski kanadai bioinformatikus aztán tovább bővítette Vasile alkotását, méghozzá azzal, hogy kis pontokkal jelezte a számjegyek közötti átmenetek számát. Minden számjegy eltérő színt kapott, és a pontok mérete arányos az átmenetek számával: minél nagyobb egy kör annál többször szerepel az adott számjegypár a pi-ben. Ilyen ábrázolást Krzywinski amúgy a fi és az e számokhoz is készített. Christian Ilies Vasile ezeken kívül még a három számban szereplő számjegyek közötti szomszédságot is ábrázolta, szintén szép színes pontokkal jelezve az egyes számjegyek elhelyezkedését.

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://nyulfarm.blog.hu/api/trackback/id/tr556099210

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sebi77 2014.05.01. 17:26:36

A fő tanulság, hogy a pi és a többi állandó számjegyei gyakorlatilag véletlen számsorozatnak tekinthetőek, ezért az ábráik kb. megegyeznek és nem látszik rajtuk semmilyen rendszer vagy mintázat. Vagyis ha tök véletlenül húzogatnánk a vonalakat az is pont így nézne ki, minél tovább annál homogénebben.

Pipas 2014.05.01. 20:06:59

@sebi77: "A fő tanulság"

Amit már előtte is tudtunk... :)
süti beállítások módosítása