Nyúlfarm

Meglepően éles makrofotókat készít egy újfajta eszköz

2014. október 22. 14:59 - CaptainBunny

A Macropod könnyen hordozható, aránylag olcsó és szinte bárki szuper minőségű közeli fényképeket készíthet vele. Az eszközt kifejlesztő kutatók célja, hogy „megmutassák az embereknek, hogyan is néz ki a világ valójában”.

Néhány amerikai kutató fejlesztette ki azt a Macropod elnevezésű eszközt, amely segítségével az eddigieknél jobb minőségű makrofotók készülhetnek. A Macropod az alkotók meghatározása szerint egy hordozható, 3D-s, nagyfelbontású, makroszkopikus képalkotó megoldás lenne, és főként a kutatók, illetve a tanárok életét könnyítené meg. Ez az eszköz ugyanis képes kiküszöbölni a makrofotózásra jellemző mélységélességi korlátokat, méghozzá a focus stacking (fókuszsorozat) technológia alkalmazásával. Ennek pedig annyi a lényege, hogy a lefotózandó objektumról egy rakás felvétel készül, méghozzá mindig más ponton fókuszálva, majd egy szoftver kiválogatja az éles pixeleket, és egy képet készít belőlük.

A képeket innen nyúltuk: https://www.facebook.com/MacroscopicSolutions

Ezt persze egy profi fotós is simán megcsinálja, de a Macropod célja, hogy egy mezei kutató vagy biológiatanár is könnyedén készíthessen ilyen felvételeket. Ezért aztán a beállításokat és a fotózás tárgyát mozgató spéci állványt is előre beprogramozzák, és az már automatikusan készíti is a felvételeket. A hangsúly ezen kívül még a hordozhatóságon és persze az áron lenne. A Macropod jelenleg 21 ezer dollárba (kb. ötmillió forintba) kerül, ami ugyan nem olcsó, de lényegesen kevesebb, mint azok az eszközök, amelyeket általában a kutatók apró objektumok tanulmányozására használnak. Ráadásul minden tizedik eladott Macropod után a fejlesztő csapat tagjai egy darab eszközt egy középiskolának adományoznak, hogy ezzel is segítsék a természettudományos oktatást.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://nyulfarm.blog.hu/api/trackback/id/tr436817147

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása