Nyúlfarm

Itt a tavasz, nézegessen bionikus pillangókat

2015. április 08. 11:53 - CaptainBunny

Ezek a kék szárnyú robotlepkék sokkal látványosabbak bármelyik drónnál, bár visongó asszonyok húsvéti locsolására nem igazán alkalmasak. Arra viszont elég jónak tűnnek, hogy különféle légi járművek automatizált együttes mozgását kutassák a segítségükkel.

A német Festo által gyártott bionikus lepkék természetesen a pillangók mozgását utánozzák, és nem csak a szárnycsapkodást imitálják tökéletesen, de képesek összeütközés nélkül együtt repkedni. Persze bármennyire is jól néznek a robotlepkék, a lényeg mégiscsak az utóbbi feladat, mármint egy összehangolt hálózat keretében történő légi közlekedés.

festo-emotionbutterflies.jpgA képet innen nyúltuk: https://flipboard.com

 

Ehhez pedig a német mérnökök 10 nagysebességű infravörös kamerát helyeztek a légtérként funkcionáló helyiség különböző pontjaira, a kamerák pedig a pillangókon lévő jeladókról érkezett információkat egy központi számítógépbe küldik. Így aztán a számítókép – akár egy belső GPS – valós időben érzékeli a robotlepkék pozícióját, és koordinálja a mozgásukat, nehogy véletlenül összeütközzenek.

Az eMotionButterflies néven futó bionikus pillangók amúgy 50 centiméteres szárnyfesztávolsággal rendelkeznek, a súlyuk pedig csak 32 gramm. Másodpercenként 1-2 szárnycsapást végeznek, ezzel pedig 2,5 méter/másodperces sebességgel képesek haladni. Az akkumulátoruk egy töltéssel négy perc repülést tesz lehetővé, aztán viszont egy 15 perces újratöltésre van szükség a további repdeséshez.

A robotpillangók azonban nem fognak kereskedelmi forgalomba kerülni, ugyanis kimondottan kutatási célzattal készültek a szintén szuper bionikus hangyákkal együtt. Pedig szívesen röptettem volna párat a hátsó udvaron.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://nyulfarm.blog.hu/api/trackback/id/tr157350176

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása