Nyúlfarm

Gyönyörű time-lapse videón a szentjánosbogarak rajzása

2014. március 28. 21:49 - CaptainBunny

Világító szentjánosbogarakról time-lapse videót készíteni már-már fotós közhelynek számít, ez a mostani darab azonban tényleg elég ütősre sikerült. Egy amerikai természetfotós készítette, a különlegessége pedig a különböző technikák kombinálásában rejlik.

Többféle fotós technika kombinációjával készült tehát ez az eléggé pöpec time-lapse videó, amelyen szentjánosbogarak repkednek össze-vissza. A videó készítője, Vincent Brady bevallása szerint minden általa ismert trükköt bevetett a fotózások során, a 360 fokos panorámától a makrófelvételekig mindent. Ez pedig egy fotós honlap szerint kiemeli a többi szentjánosbogaras alkotás közül, mivel szentjánosbogarakról fotókat és time-lapse videókat csinálni a világ legtermészetesebb dolga. Hiszen ott repkednek tömegével, ráadásul még világítanak is. A mostani videó viszont tényleg egyedire sikerült.

A képeket innen nyúltuk: http://www.vincentbrady.com

Brady a képeket 2013 nyarán készítette Missouri és Michigan államokban a szentjánosbogarak rajzásakor, és ez az első teljes time-lapse videója. A zenét Brandon McCoy, Brady egy zenész haverja kimondottan ehhez a videóhoz komponálta. A témaválasztást pedig azzal magyarázza az alkotó, hogy a szentjánosbogarak fantasztikusak. Gondolom azért, mert világítanak.

Mellesleg a szentjánosbogarak világító szerve a potrohuk utolsó szelvényeiben található, és egy kemolumineszcencia nevezetű kémiai folyamat felhasználásával kreálja a fényt. Az egész folyamatot a luciferáz elnevezésű enzim katalizálja, méghozzá úgy, hogy a luciferin molekulát egy ATP (minden sejt energiaforrása) segítségével oxidálja, amelyből így egy felgerjesztett oxyluciferin lesz. Ez szinte azonnal visszakerül a nyugalmi állapotába, de közben kilő egy fotont, mint egy puskagolyót. Az egész folyamat percenként egymilliószor megismétlődik. A különböző szentjánosbogár fajoknál ráadásul a fény hullámhossza és a felvillanások mintázata is eltér, nehogy véletlenül rossz párral keveredjenek össze.

És akkor ezek után mindenki nézegessen rajzó szentjánosbogarakat:

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://nyulfarm.blog.hu/api/trackback/id/tr655883824

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása