A sörre! Ez már bizonyosan egyfajta világvége variáció, legalábbis egy új tanulmány azt állítja, hogy a globális felmelegedés hatással lehet a sör minőségére, sőt még az árára is. Szerencsénkre azonban erre a problémára is akad valamilyen megoldás.
Egy ausztrál biomérnök néhány kollégájával éppen azt kutatta, miként hat az árpaszemek minőségére a vízhiány. A kutatók arra jutottak, hogy a kevés vízzel növekedett árpaszemekben található keményítők bizony különbözik a megfelelő vízmennyiséget kapó árpaszemekben lévő keményítőktől. A szárazságnak kitett árpában ugyanis hosszabb láncolatú keményítőszemcsék és több fehérje volt, mint a normális körülmények között termesztett árpában. Ez pedig befolyásolhatja a sör minőségét, és persze az árát is.
A képet innen nyúltuk: https://www.facebook.com/fozdefeszt
Peter Gous, a kutatás vezetője szerint, ha a jövőben minőségi sört akarunk majd inni, akkor a mostani ár háromszorosát, de akár a négyszeresét is fizethetjük. A klímaváltozás miatt az egész világon egyre gyakoribbak lehetnek az aszályok, amelyek aztán hatással lesznek a különféle gabonák minőségére, így a sörfőzéshez használt árpápáéra is. Ebből pedig az következik, hogy ha ugyanolyan minőségű sört akarunk inni, mint most, akkor jóval többet kell fizetnünk érte. Gous a becslésébe azért már belekalkulálta a várhatóan emelkedő víz és energia árakat is. „Bármelyik sörfőző megmondja, hogy milyen hatással van a sör ízére a keményítő minősége” – magyarázza Gous.
Az ausztrál Queensland Egyetem munkatársai azonban úgy gondolják, hogy erre a problémára is van megoldás. Méghozzá egy nemesített, szárazságtűrő árpafajta széleskörű elterjesztését javasolnák. Ennek az árpának egy stay-green elnevezésű tulajdonsága lenne, amelyet eredetileg a cirokkal folytatott kutatások során fedeztek fel. Ennek az a lényege, hogy a növény levelei zöldek maradnak a virágzás utáni időszakban, akár súlyosan vízhiányos területeken is.
Most viszont azt is megvizsgálták, hogy a stay-green tulajdonságért felelős gének milyen hatással vannak a keményítő felépítésére és minőségére szárazságban. „Az rendben van, hogy szárazságtűrővé tesszük a növényeket, de mi történik közben a gabona minőségével?” – teszi fel a kérdést Gous, aki végül is kollégaival együtt arra jutott, hogy a stay-green árpa keményítőjében nem történik minőségi változás vízhiány esetén. Ez pedig kifejezetten jó hír minden egészséges sörfogyasztó számára, és persze az élelmiszer-biztonság szempontjából sem elhanyagolható.