Nyúlfarm

Ezek lennének az utóbbi idők legjobb adatvizualizációi

2015. január 09. 19:17 - CaptainBunny

Egyes elemzők szerint a ránk szakadó digitális információ mennyisége nagyjából két évente a duplájára növekszik. Ez a rengeteg adat viszont nem sokat ér, ha nem vagyunk képesek feldolgozni és megérteni a bennük rejlő információkat. Itt jön képbe az adatvizualizáció.

A Popular Science szerencsénkre összeszedte a szerintük leginnovatívabb vizualizációkat, amelyeket az utóbbi időben készült 46 adatmegjelenítés közül válogattak ki. A szempontok között szerepelt, hogy a megjelenítés képes legyen összetett információkat olyan módon ábrázolni, hogy azok egyszerűen érthetőek legyenek és rávilágítsanak mindenféle rejtett összefüggésekre. És persze jól is nézzenek ki. A Popsci 15 adatvizualizációt választott ki, mi pedig ezekből mutatunk meg nyolcat.

gallery-twitter-tweets-replies-world-map-data-visualization.jpgTwitter Repley Geography - Eric Fischer

 

 

Ez a térkép az emberek Twitteren lezajlott nyilvános beszélgetéseit mutatja 2011-ből, azt felvázolva, hogy a mikroblog miképpen kapcsolódik távoli helyek között. Egyetlen reply egy íven jelenik meg, így minél gyakrabban kommunikálnak egymással az emberek két város között, annál sűrűbb és világosabb íveket kapunk. Az ívek a beszélgetések irányát is mutatják, minden üzenet az óra járásának megfelelő irányban halad: tehát egy tweet Los Angelesből New Yorkba Kanadán át, visszafelé pedig Mexikón át ível.

gallery-crisis-mapping-data-visualization.jpgCrisis Mapping - Nadav Hochman, Lev Manovich, és Jay Chow

Ezek a pontok Instagram fotókat jelölnek Brooklynból a Sandy hurrikán ideje alatt. A vizualizáció tervezői a pillanatképeket időrendben helyezték el a 24 órás vihart ábrázoló íven. A világosabb pontok a könnyedebb képeket ábrázolják, a sötétebbek pedig a hurrikán tombolása alatt készültek.

wolfram-data-visualization_1.jpgPersonal Analytics - Stephen Wolfram

A következő ábrázolás annyira talán nem látványos, viszont a tartalma miatt simán bekerült a legjobbak közé. Stephen Wolfram angol fizikus, matematikus a ’80-es évek közepétől kezdve rögzítette a mindennapi munkájával kapcsolatos szokásait, és 2012-ben kielemezte az adatokat. Így látható, hogyan telt egy munkanapja évtizedeken keresztül. Mikor és mennyit telefonált, e-mailezett vagy püfölte a billentyűket.

gallery-human-heartbeat-data-visualization.jpgOne Human Heartbeat - Jen Lowe

Itt viszont Jen Lowe a fentieknél jóval intimebb adatról készített vizualizációt, mégpedig a saját szívveréséről. Egy sima pulzusmérő órával rögzítette az adatokat, majd naponta felrakta azokat egy weboldalra, hogy így replikálja a szívét. A projekt pedig egy olyan, nagyobb trend része, amely valós időben változó, élőben frissülő adatok vizualizációit tennék lehetővé. A lüktető vörös fény a középpontban a szívverést mutatja, a körülötte lévő gyűrűk pedig Lowe várhatóan még hátralevő napjait.

 

earth-population-spikes-data-visualization.jpgPopulation Lines - James Cheshire

Ez a vizualizáció a világ népességét egy egészen újfajta módon mutatja be. A partvonalak és az országhatárok nem szerepelnek a térképen, viszont a vízszintes szélességi vonalak igen. Ezek egy-egy adott hely népessége szerint hullámoznak, illetve a legnagyobb városokat sárga tüskék jelzik. Ez a megközelítés rávilágít a Föld népesebb területeire, Ázsia például látványosan kiemelkedik, Kanada viszont egyáltalán nem látható.

gallery-earth-remoteness-map-data-visualization.jpgA Lonely Planet - Benjamin Hennig

A kartogram persze nem újdonság, ez viszont egy egész jól sikerült darab, amely a bolygó legtávolabbi helyeit mutatja be. A térkép készítője kiszámította az utazási időt a Föld minden egyes pontjától a legközelebbi nagyvárosig, majd ennek megfelelően növelte, illetve csökkentette a területeket az adott pontokon. A legtávolabbi helyek nagyobbnak, míg a sűrűn lakott területek, mint például Európa kisebbnek vannak ábrázolva.

gallery-amsterdam-travel-times-data-visualization.jpgTimeMaps - Vincent Meertens

Ezek a holland vasúti térképek viszont a távolságot utazási idő és nem kilométer alapján ábrázolják. A célállomásként feltüntetett városok körökben rendeződnek, ezeket félórás távolságonként más színekkel jelölik. Az interaktív változatban a felhasználók bármilyen várost kiválaszthatnak indulópontként az elmúlt 24 órán belül, és a térkép annak megfelelően torzul.

gallery-earth-weather-data-visualization.jpgEarth - Cameron Beccario

A Földhöz kapcsolódó adatok állandóan változnak, ezért aztán egy statikus adatábrázolásnak nem mindig van értelme. Ez az egész világ időjárását egyszerre mutató térkép azonban három óránként frissül, színes vonalakkal ábrázolja a szelet és alatta különböző színekkel a hőmérsékletet. De beállítható, hogy milyen típusú térképen mutassa az időjárást, milyen magasságból, illetve ha engedélyezzük a követést, akkor mutatja a tartózkodási helyünk szerinti időjárást is.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://nyulfarm.blog.hu/api/trackback/id/tr157056923

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása