Nyúlfarm

Zseniálisan jó interaktív térkép a világ hajóforgalmáról

2016. április 28. 23:05 - CaptainBunny

A brit UCL Energy Institute egy fantasztikus adatvizualizációt készített, amely a világ kereskedelmi hajóforgalmát mutatja be a tengereken és az óceánokon. Az interaktív térképen a fontosabb hajózási útvonalakon túl a tengeri hajózás káros hatása, az igen magas szén-dioxid-kibocsátás is nyomon követhető.

A University College London (UCL) energiatudományi intézetének kutatói fogták magukat és szépen összegyűjtötték a világ kereskedelmi hajóforgalmának 2012-es adatait, majd a londoni Kiln stúdió segítségével egy zseniális adatvizualizációt készítettek belőle. Az interaktív térképen remekül nyomon követhető az a nagyjából 11 milliárd tonna rakomány, amelyet egy évben a tengerjáró hajókon megmozgatnak.

3059346-poster-p-1-mapping-the-worlds-fast-changing-shipping-routes.jpgA képet innen nyúltuk: http://www.fastcodesign.com

A térkép 250 millió adatpontból készült, és több ezer hajó útvonalát követi az óceánokon, a tengereken és a nagyobb folyókon, csatornákon keresztül. A különböző szállítmányokat ráadásul más színnel is jelöli, így jól megkülönböztethetőek a tankhajók, a gabonát, konténereket, gépjárműveket vagy éppen gázt szállító tengerjáróktól. A fenti gombokkal pedig ki és be lehet kapcsolni, hogy éppen milyen hajók útvonalát szeretnénk követni.

A térképen nézhetjük az egyes hajók időbeni elhelyezkedését vagy csak a főbb útvonalakat. Az is jól lekövethető, hogy a világ melyik részén, éppen milyen típusú rakományok indulnak útra, illetve hová érkeznek meg. A hajózási útvonalakból világosan látszik, hogy a legtöbb hajó messzire elkerüli a kalózok által gyakran fosztogatott szomáliai vizeket, de az is jól látható, hogyan torlódnak a várakozó hajók a Panama- és a Szuezi-csatornánál.

Az adatvizualizáció azt is megmutatja, hogy milyen súlyos árat fizetünk a tengeri áruszállításért, ezek a hajók ugyanis rengeteg üzemanyagot fogyasztanak, és ennek következményeként hatalmas mennyiségű szén-dioxidot termelnek. Az emberi tevékenységből származó üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának nagyjából 3-4 százaléka a tengeri hajózásból származik, 2012-ben például 796 millió tonna szén-dioxidot sikerült a hajóknak a légkörbe juttatniuk. Ez több, mint amit az Egyesült Királyság, Kanada vagy Brazília bocsát ki egy év alatt.

Via

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://nyulfarm.blog.hu/api/trackback/id/tr258671576

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása