Nyúlfarm

Lapát nélküli szélturbinák jönnek

2015. október 11. 18:16 - CaptainBunny

Valószínűleg Don Quijote teljesen kiborulna az újfajta, lapát nélküli szélturbinák láttán. Pedig a rezgéssel energiát termelő oszlopok sokkal olcsóbb áram előállítására lesznek képesek, mint az óriási propellerek.

A világ normálisabbik felén már teljesen megszokott, hogy nem orosz atomerőművekből, hanem inkább alternatív energiaforrásokból, például szélenergiából nyerik az áramot. Ehhez persze hozzátartoznak a nagy forgólapátos szélturbinák, amelyeket az utak mentén lehet látni egy-egy vidéki kiruccanás alkalmával. Na, ennek a látványnak lehet hamarosan vége, egy Vortex Bladeless nevezetű spanyol cég ugyanis éppen egy lapát nélküli szélturbina fejlesztésén dolgozik.

vortex2-1024x575.jpegA képet innen nyúltuk: http://www.wired.com

Az újfajta szélturbinák inkább hasonlítanak egy nagy imbolygó petrezselyemre, mint a jól megszokott óriásventilátorokra. Az ötletet az amerikai Tacoma-híd 1940-es leszakadása adta, pontosabban a leszakadás oka, az erős szél okozta rezonancia. Amikor ugyanis a szél egy bizonyos tárgyba ütközik, örvény keletkezik, amely rezegtetni kezdi azt a bizonyos tárgyat, mondjuk egy fehérrépa alakú szélturbinát. A Vortex Bladeless turbinái pont ennek a jelenségnek az előnyeit használják fel arra, hogy elektromos áramot állítsanak elő.

A szél tehát rezegtetni kezdi a turbina felső részét, amely így mozgásba lendül, a felső és az alsó rész között található mágnesek pedig felgyorsítják ezt a mozgást. Az egész nagyjából úgy működik, mint egy mágneses generátor, amely a mechanikai energiát elektromos árammá alakítja át. A szélturbinák szén- és üvegszálakból készülnek, kb. hat méter magasak, és első körben 4 kilowatt teljesítményre lesznek képesek. Ez elég lehet egy kisebb üzem vagy egy háztartás áramellátására.

Az új típusú szélturbinák előállítása és üzemeltetése is olcsóbb lesz a hagyományos forgólapátos szélerőműveknél. Előzetes becslések szerint nagyjából 50 százalékkal olcsóbb áramot lehet majd előállítani a Vortex turbináival, ráadásul még a madarakat sem ijesztik el, mivel szinte hangtalanul működnek. Mondjuk azt még nem tesztelték, hogy esetleg fészkelni is tudnak-e rajta az erre igényt tartó madarak, mindenesetre igencsak ígéretes innovációról van szó, még akkor is, ha valószínűleg nem ez fogja forradalmasítani a Föld megújuló energiaforrásait.

(Via ScienceDump, Phys, IFLScience, Wired)

10 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://nyulfarm.blog.hu/api/trackback/id/tr367957712

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tuticsajok · http://tutipartner.blog.hu/ 2015.10.12. 14:13:10

Legalább nem darálja le a madarakat...

SimPet 2015.10.12. 15:00:12

Azért azt jó lesz nem elfelejteni, hogy az orosz vagy bármilyen atomerőművek nélkül a szélturbinák mit sem érnek, hiszen szélcsendben mégsem várható el, hogy mindenki lekapcsolja a fogyasztóit, mint például az Index a szervereit. Szóval mindenkinek aki azt hiszi, hogy 3000 megawattnyi atomerőmű helyett elég lenne építeni 1000 db 3 MW-os szélturbinát, üzenem, hogy ez nagyon nem így van, és csak egy hozzá nem értő (politikus, újságíró) említi egy lapon a kettőt.

altimus 2015.10.12. 15:18:15

@tuticsajok: :) nem, hanem beszivja oket mar jo messzirol. a brutalis belso huzat siman eltori a madarak szarnyat.

altimus 2015.10.12. 15:22:17

@SimPet: nem, ezt senki nem hiszi. ellenben a kulonbozo alternativ forrasok jol kiegyenlithetik egymast (nap, szel ...). Aztan pl. a Tesla altal nemreg bemutatott otthoni energiatarolo (akku) se butasag. De lehet tarolni pl. egy viztarozoban is vizet es kombinalni a szeleromuvet ezzel. aztan kiserleteznek energiatarolassal pl. olvadt soban (fazisvaltas) stb stb. az alternativ energiaforrasoke a jovo, nameg a fuzios energiae, ha lesz egyszer. a jelenlegi atomeromuvek felejtosek. persze ha toriummal mukodnenek az mas lenne. ha jol tudom kiserleti fazisban van is ilyen projekt, meg talan indiaban is.

altimus 2015.10.12. 15:23:49

@SimPet: ja, a nagy cegek nagy szerverparkjai (google, facebook ...) altalaban vizenergia kozeleben vannak, norvegia, izland ... hidegben, hogy ne kelljen agyon legkondicionalni a szerver szobakat.

altimus 2015.10.12. 15:25:42

nameg meg az lesz itt a gond, hogy valoszinuleg ez a megoldas alacsony frekvenciaju hangot fog kibocsatani, nem is keveset, ami meglehetosen rontja a kozerzetet es igen messzirol is erezni lehet. mar a szelturbinak hangja is meglehetosen zavaro, epp ezert nemigen van nagy szelturbina lakott telepulesen, vagy annak a kozeleben.

karlmann 2015.10.12. 21:54:59

Ühüm, éppen azon merengtem én is milyen zajt okoz ez a rezgés. Valamint arra is kíváncsi lennék, hogy milyen egyéb hatással van még a környezetre. A másik, hogy a jövő tényleg az alternatív energiaforrásoké, csak arra a jövőre még elég sokat kell várni. Most az a realitás, hogy a hagyományos erőművek adják a gerincet, amihez az alternatív rendszerek kiegészítésként szolgálnak. Volt már pár válság, gazdasági és energia téren és az alternatív rendszerek fejlődése nagyon felgyorsult, csak sajnos a fő hátrányaikkal még mindig nem tudtak kezdeni semmit. Tegyük hozzá, csak azért terjed a fejlett országokban is gyors ütemben mert nagyon erős állami, EU-s stb. támogatás van rá. Ezek nélkül még mindig drágák.

¿Qué tapas hay? 2015.10.12. 22:04:09

Klassz. Csakhogy ez a remek gépezet és a fúziós erőmű egy dologban hasonlít: egyikből sincs működőképes, teljes léptékű modell.

Amúgy lenyűgözőnek tartom, hogy a találmány alapját képező fizikai ötlet valós működésének igazolására végzett, korlátozottan működőképes kisminta-kísérlet eredménye alapján ilyen pontosan becsülhető a jövendő megtakarítás úgy, hogy a lengőoszlop mechanikai munkájának villamosenergiává való átalakításához szükséges berendezésre csak elképzelés van jelenleg.

cselaxi 2015.10.13. 10:21:34

@SimPet: ...és ami még nagyon hiányzik a sok-sok magyar szélturbina építéséhez, az a meg nem épült dunai vízi erőművek. Azzal 2 legyet is ütnénk egy csapásra, végre normálisan hajózható lenne a Duna magyarországi szakasza, és a másik: a puffer vízi energia.

johannes 2015.10.13. 14:29:15

@altimus: magyarországon szó volt a dunai vízköpődével egyidőben egy tároló vizierőműről is, de a brutális környezetkárosítás miatt lemondtak róla. Itthon kell születőjű, a választék lignitt gáz vagy atom. A ligniterőművet most bövítik és indítják sajnos újra a környezetvédelem nagyobbdicsőségére, a földgáz üzeműek szépen becsődöltek. Marad az atom. A házi tárolás humbug nagy tömegben nem alkalmazható és az elhasznált akkumulátorokkal késleltetett környezet tönkretételt valósít meg...
süti beállítások módosítása