Nyúlfarm

Megfejtették, hogy miért csíkos a zebra

2014. április 02. 10:09 - CaptainBunny

Évszázados rejtély oldódott meg végre, kiderült ugyanis, hogy miért vannak a zebrának csíkjai. A felfedezés tulajdonképpen egy korábbi teóriának az igazolása, de akkor is nagy számról van szó. Persze azért még maradtak nyitott kérdések zebraügyben.

Végre mindenki nyugodtan hátradőlhet, hiszen a Kaliforniai Egyetem munkatársainak sikerült megfejteni a földkergeség egyik legnagyobb rejtélyét. Hiszen már 120 évvel ezelőtt is azon vitatkozott Alfred Russel Wallace és Charles Darwin, hogy miért csíkos a zebra. Azóta rengeteg kutatót foglalkoztatott ez a téma, és egy csomó teória született a fekete-fehér csíkok megmagyarázására. Ezek szerint a zebra csíkjai egyfajta álcázás lenne, esetleg a ragadozók összezavarására szolgál, de az is lehet, hogy az egész egy hőszabályozó mechanizmus, vagy társadalmi funkciója van, persze lehetséges, hogy parazitákat terjesztő legyek ellen jött létre. És így tovább.

452e4b0fff94200ba55f314a79d8f410.jpgA képet innen nyúltuk: http://www.pearltrees.com

Az amerikai kutatócsoport tagjai viszont feltérképezték hét különböző zebra-, ló- és szamárfaj földrajzi eloszlását, miközben regisztrálták azok csíkjainak vastagságát, elhelyezkedését és intenzitását a testrészeken. Ezek után összehasonlították az állatok élőhelyének adottságait, hogy mennyire erdős a terület, milyen arányban találhatók ott nagy testű ragadozók, milyen a hőmérséklet, és milyen a cecelégy, illetve bögölyfélék eloszlása az adott területen. Aztán pedig megvizsgálták, hogy hol van átfedés az állatok között. Az adatok elemzése után a kutatók egyhangúan állították, hogy a csíkok bizony a vérszívó legyek elleni védekezést szolgálják. Pont.

A legcsíkosabb fajok ugyanis azokon a területeken élnek, ahol a különféle betegségeket terjesztő cecelegyek és bögölyfélék is a legelterjedtebbek. Persze így felmerült az a kérdés, hogy ha a zebrák ezzel védekeznek a vérszívó legyek ellen, akkor a többi ott élő emlősnek miért nincsenek csíkjai? A tanulmányban erre is találunk magyarázatot, mégpedig azt, hogy a többi azonos területen élő emlőssel ellentétben a zebráknak rövidebb a szőre, mint a vérszívó legyek szájszerve, így aztán a zebrák valószínűleg jobban ki vannak téve a legyek zaklatásának.

A zebrák színére azonban még mindig nem kaptunk választ, vagyis a kutatóknak a fogalmuk sincs arról, hogy miért fekete-fehér a zebrák csíkozása. Azt már többek között az ELTE munkatársai is megállapították, hogy a vérszívó legyek az egységes színű testfelületre buknak, mert a csíkozott valamiért összezavarja őket. Így viszont még mindig maradnak megválaszolatlan kérdések a zebrák csíkozását illetően, például, hogy miért kerülik el ezek a légyfajták a csíkos felületeket, vagy miért ennyire érzékenyek a zebrák a vérszívó legyekre. Lehet gondolkozni.

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://nyulfarm.blog.hu/api/trackback/id/tr55890244

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Helyszíni zsemle 2014.04.03. 11:09:26

Marhasag. Egyszeruen csak igy tetszik nekik, egy mulo divat. Par ev mulva lehet hogy racsosak lesznek, vagy potyosek.
Ezt mar evekkel ezelott is cafoltak. Ez a rovarokkal elleni csikossag, nem meghatarozo evolucios elony. A rovarok ilyen kis valtozashoz siman tudnak alkalmazkodni.

Rézfánfütyülő fűzangyal 2014.04.03. 12:49:27

A régi szép mondás jut eszembe erről: a statisztika olyan mint a bikini, csak a lényeget takarja el!
süti beállítások módosítása