Nyúlfarm

Gének védik a dohányosokat a Parkinson-kórtól

2012. október 19. 14:10 - CaptainBunny

Egy új felfedezés szerint genetikai alapja van annak, hogy a dohányosok egy különleges védelmet élvezhetnek a Parkinson-kór kialakulásával szemben. A dohányzás persze ettől még nem lesz egészségesebb.

Az egész világon a dohányosok szisztematikus üldözése zajlik, mivel a dohányzás ugyebár káros a fogyasztó és környezete egészségére, ráadásul még büdös is. Ennek ellenére az utóbbi évtizedben meglepő eredményre jutottak a dohányzás hatását kutatók: mindenki nagy meglepetésére kiderült ugyanis, hogy a dohányzóknál sokkal lassabban, vagy egyáltalán nem alakul ki a Parkinson-kór – és persze nem arról van szó, hogy még a betegség kialakulása előtt elvinné őket a tüdőrák. A nagy felfedezés – miszerint a dohányosoknak 60 százalékkal kisebb az esélyük a Parkinson-kór kialakulására – még 2001-ben lett publikálva az Epidemiology nevezetű szaklapban, és azóta próbálnak a kutatók magyarázatot találni a dohányzás és a Parkinson-kór közötti kapcsolatra.

1298961360168714.jpegA képet innen nyúltuk: http://imgfave.com

Időközben kiderült, hogy nem az elfogyasztott cigaretták száma csökkenti a Parkinson-kór kialakulásának esélyeit, hanem a dohányzás időtartama számít igazán. A cigaretták csak azok számára nyújtanak védelmet a Parkinsonnal szemben, akik évtizedeken keresztül, rendszeresen pöfékeltek. Ez a védelem ráadásul a leszokás után még 25 évig is megmaradhat. A kutatók még arra is rájöttek, hogy a nikotin lesz a megoldás kulcsa, miután állatkísérletekkel bebizonyították, hogy a nikotinnal kezelt egereknél jóval kisebb arányban jelentkeznek a Parkinson-kór tünetei, mint a nikotinnal egyáltalán nem találkozó egyedeknél. Arra viszont, hogy a nikotin miként befolyásolja a betegség kialakulását, egyelőre senki sem tudott választ adni.

Egy olasz-izraeli kutatócsoportnak most úgy tűnik, sikerült megfejtenie a rejtélyt azzal, hogy megtalálták azt a genetikai mechanizmust, amely lehetővé teszi a dohányosok számára a Parkinson-kór elleni védelmet. A kutatás során 677 Parkinson-kórban szenvedő olasz genetikai vizsgálatát végezték el, 438 közülük sosem szívott el egyetlen cigarettát sem, míg 239 jelenleg is dohányzik, vagy régebben dohányzott. A felfedezett gének azoknál a dohányzóknál, akiknek genetikai hajlama volt a Parkinson-kórra, késleltették a betegség kialakulását, viszont semmilyen hatást nem fejtettek ki a nem dohányzó betegek esetében. „Az első kísérleti eredmények arra utalnak, hogy létezik egy mechanizmus, amely a nikotinfüggősséggel kapcsolatos, és védelmet nyújt a Parkinson-kór ellen, de csak azoknak, akik a múltban szorosabb kapcsolatba kerültek a nikotinnal" – nyilatkozták a kutatók a Haaretznek. Az új felfedezés abban is segítheti a kutatók munkáját, hogy megértsék, hogyan is működik az a mechanizmus, amely során a nikotin felhasználásával védelmet nyújt az agynak a dopamin által okozott károsodástól. A dopamin normális működésének hiánya ugyanis szoros kapcsolatban áll a Parkinson-kór kialakulásával.

A kutatást amúgy a szintén Parkinson-kórban szenvedő Michael J. Fox által létrehozott alapítvány finanszírozta, és a Parkinsonism and Related Disorders nevezetű szaklapban publikálták az eredményeit. A kutatók azért még óvatosan megjegyezték, hogy a mostani felfedezés igazolásához más népesség vizsgálatára is szükség lesz a jövőben. Ha viszont a kutatások hozzák a várt eredményeket, akkor a Parkinson-kór genetikai kezelésének kifejlesztésére is sor kerülhet. A dohányzást viszont még mindig nem javasolják a kutatók, szerintük ugyanis a felfedezésből nem következik, hogy a dohányzás ettől hirtelen egészségessé vált volna, csak még mielőtt bárki is fejvesztve rohanna a legközelebbi dohánylelő helyre.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://nyulfarm.blog.hu/api/trackback/id/tr194858027

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása