Nyúlfarm

Ezért nem érdemes a medencébe vizelni

2014. április 01. 16:42 - CaptainBunny

A medencébe hugyozni nemcsak bunkóság, de az egészségre is káros lehet, legalábbis egy új tanulmány ezt állítja. A vizeletben található húgysav és a medencében lévő klór keveredésekor ugyanis veszélyes vegyületek jönnek létre.

Michael Phelps szerint mindenki belepisál a medencébe, és sokan úgy vélik, hogy ez végső soron rendben is van, hiszen a vizelet steril. Mindezek ellenére a medencébe hugyozni eléggé nagy taplóság, sőt mostantól már bizonyítottan egészségkárosító is, ha valaki éppen fürdőzés közben engedi el magát. Egy teljesen új tanulmány szerint ugyanis, amikor a vizelet és a medencék fertőtlenítésére használt klór találkoznak egymással, akkor bizony olyan vegyületek jönnek létre, amelyek igencsak károsak lehetnek az úszók egészségére.

apq5ewfshhksjuidvxt4.jpgA képet innen nyúltuk: http://io9.com

Eddig még senkinek sem jutott az eszébe, hogy letesztelje az úszómedencékbe kerülő anyagok közötti kémiai reakciókat, ezért aztán az amerikai Purdue Egyetem és Kínai Mezőgazdasági Egyetem munkatársai nekiláttak, és húgysavat kevertek össze klórral. A keverés során többek között cianogén-klorid és triklór-amin nevű vegyületek jöttek létre, ezek szinte minden úszómedencében előfordulnak. Ezzel viszont csupán az a probléma, hogy a triklór-amin légzőszervi gondokat okozhat, a cianogén-klorid pedig károsíthatja a tüdőt, a központi idegrendszert, sőt még a szívet is.

Mindkét vegyület nitrogént tartalmaz, csakúgy mint a húgysav, így aztán a kutatók még a kísérletek megkezdése előtt azt feltételezték, hogy mindkét káros anyag a vizeletből származó húgysav és a klór keveredésének lehet az eredménye. Igaz, húgysav az izzadságban is található, de csak nagyon kis mennyiségben, és a kutatók is hangsúlyozzák, hogy míg az izzadság ellen nem igazán lehet mit tenni, addig egyáltalán nem muszáj belepisálni a medencébe. A húgysav nagyjából 93 százaléka származik a vizeletből, és a vegyület 24-68 százaléka köthető a veszélyes melléktermékekhez, függően a víz pH-értékétől, hőmérsékletétől és klórtartalmától.

Egy ember amúgy átlagosan 30-80 milliliter vizeletet ereszt ki magából minden alkalommal, amikor csobban egy jót a medencében. „A legnagyobb gond akkor lehet, ha sok ember tartózkodik a medencében, mint mondjuk egy úszóversenyen” – mondja Ernest Blatchley a tanulmány egyik szerzője. „Ilyenkor ugyanis sokan is vizelnek a medencébe, és a cianogén-klorid szintje megemelkedik, ezzel együtt pedig a medencében található klór is elhasználódik, ezért a veszélyes vegyület is lassabban bomlik el.” A megoldás a problémára persze igen egyszerű: kéretik nem belehugyozni a medencébe!

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://nyulfarm.blog.hu/api/trackback/id/tr555889333

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

halaloszto 2014.04.02. 10:50:50

egyelore ez fifty-fifty. a karos cucc a pisibol es a klorbol jon letre. ha nem kloroznak a vizet, akkor sem lenne gond.

Vajk
süti beállítások módosítása