Nyúlfarm

A homeopátia nem hatékonyabb a placebónál

2014. április 17. 21:54 - CaptainBunny

Semmilyen bizonyítékot nem sikerült találni arra, hogy a homeopátiának bármilyen hatása is lenne egy rakás betegség esetében. Az erről szóló tanulmányt nemsokára hivatalosan is publikálják, de addig a homeopatáknak még van idejük megcáfolni annak tartalmát. Mivel ez az elmúlt kétszáz évben nem igazán sikerült nekik, ezért többen már a homeopátia betiltására szólítanak fel.

A homeopátiával kapcsolatban alapvetően két apró probléma szokott felmerülni, azon kívül persze, hogy amire ez a teljesen alternatív „gyógymód” alapszik, az nettó hülyeség. Az egyik, hogy még senkinek sem sikerült bizonyítani a homeopátia hatásosságát, a másik pedig, hogy ennek az ellenkezőjét viszont már többen is alátámasztották. Most például az ausztrál Nemzeti Egészségügyi és Orvosi Kutatási Tanács (NHMRC) egy elég kiterjedt tanulmányban állapítja meg, hogy a homeopátiás szereknek bizony semmiféle hatása nincsen. Maximum placebohatást lehet velük elérni bizonyos esetekben, de a magukat homeopatának nevező sarlatánok nem placebóként tukmálják a hülyeségre fogékony szerencsétlenekre ezeket a készítményeket.

3821658_cf9fe6cbd124541f19907d085ae4f8f8_wm.jpgA képet innen nyúltuk: http://index.hu

Az ausztrál egészségügyi szakemberek bevonásával készült felmérésben 68 különböző betegség esetében vizsgálták a homeopátiás szerek hatását. A tanulmány készítői arra a következtetésre jutottak, hogy ezek a széjjel hígított készítmények teljes mértékben alkalmatlanok – többek között – az asztma, az ízületi gyulladás, az alvászavarok, a nátha, az influenza, a krónikus kimerültség szindróma, az ekcéma, a kolera, az égési sérülések, a maláriára és a heroinfüggőség gyógyítására. A tanulmány egyelőre csak vázlat formájában létezik, a homeopátia híveinek május 26-ig van lehetőségük arra, hogy változtassanak annak tartalmán, már ha képesek valami jobbal előrukkolni annál, mint amit az elmúlt kétszáz évben mantráztak.

Erre azonban nem sok az esély, ahogy a tanulmány összefoglalójában írják: „Nincsenek jó minőségű, jól megtervezett, megfelelő számú résztvevővel készített vizsgálatok arról, hogy a homeopátia a placebónál hatékonyabb lenne, vagy hogy más kezelésekhez hasonló hatékonyságra lenne képes.” A szakértők mindenesetre örömmel fogadták a jelentés eredményeit, John Dwyer ausztrál immunológia professzor szerint például ez a tanulmány már régóta esedékes volt. „Természetesen értjük a placebo hatás működését. Sokan szenvednek olyan betegségben, amely természeténél fogva rövid időtartamú, és ezért az illető magától is meggyógyul, ezért aztán könnyű az embereknek beleesni abba a csapdába, hogy azért mert ők A dolgot csináltak, B lett belőle” – mondta Dwyer. Arra is felhívta a figyelmet, hogy a legnagyobb veszélyt a homeopátiában annak oltásként való használata rejti.

Szintén a homeopátia veszélyeire és problémás mivoltára hívja fel a fegyelmet a brit Good Thinking Society, egy racionális gondolkodást promotáló jótékonysági szervezet is. A társaság egy külön weboldalt is létrehozott az ügy érdekében, hogy azon keresztül, 12 pontba szedve mondják el az érdeklődőknek azt, amit a homeopata kuruzslók eltitkolnak előlük. Például, hogyan halt bele egy rákos nő abba, hogy homeopata férje utasításait követte, vagy miként kezeltek egy ekcémás csecsemőt homeopátiás szerekkel, hogy az kilenc hónapos korára menthetetlenül elfertőződött. Ilyen és hasonló esetek miatt szorgalmazza többek között Dwyer is, hogy vessenek véget a homeopátia legalizációjának, beleértve a tevékenység megszüntetését és a szerek kivonását a gyógyszertárakból.

39 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://nyulfarm.blog.hu/api/trackback/id/tr586048988

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

badogosmester 2014.04.18. 11:20:59

Csak tudnám miért féltek ennyire a homepátiás szerektől? Fél a sok gyógyszercég, hogy a milliárdos bevétele lecsökken?
Én mindenestre inkább ezeket a "hatástalan" cukorka golyókat adom a gyereknek, mint a mérgező nurofent és társait.
Te meg csak mérgezd a gyerekedet a sok gyógyszerrel.
Szánalmas, ahogy vergődtök! :-)

pacagánycsök 2014.04.18. 11:45:00

@badogosmester: ezek szerint sajnos mar szaporodtal. Namindegy, ha a gyereked is olyan retardalt mint te, hatha nem tudja tovabbadni majd a genjeit. Ugye ha neadjisten rakos/ebolas/tbc-s/stb lesz, akkor is kuruzslassal gyogyitod? "Milliardos bevetel a gyogyszercegeknek"? Te istenbarma, te fizetsz tizezreket csapvizert meg glukozert, szepen becsomagolva.

Alekinyo 2014.04.18. 11:53:55

A homeopátia nem hülyeség! Többféle gyógyító rendszer létezik. Van a nyugati orvoslás, a távolkeleti, a homeopátia. Mindegyiknek megvannak az előnyei és vannak korlátai. Természetesen vakbélgyulladásra nem szednék én sem homeót, azt operáltatnám és lyukasfogra sem alkalmaznék akupunktúrát. De igenis hatásosak mind, ettől függetlenül, csak meg kell találni, hogy mire jó és mire ne ezt alkalmazzuk. Én a 15 éves szénanáthámból "gyógyultam" ki homeo segítségével és ha valaki azt mondja erre, hogy magamtól is meggyógyultam volna, vagy beképzelem, hogy nem folyik az orrom az nagyon gyenge odafent. Te pedig "fene" ha nem vagy tájékozott valamiben, akkor olvass utána és gyűjts információt, mielőtt ilyen alpárian megnyilatkozol.

pacagánycsök 2014.04.18. 12:06:21

@Alekinyo: okes, akkor mondd meg nekem kerlek, hogy milyen betegsegekre hatasosabb a homeo mint barmi mas? Szenanatha? Bizonyitek? A sajat "messzirol-jott-Alekinyo-mondhat-amit-akar" sztoridon kivul barmi? Csak egy jol dokumentalt, bizonyitott esetet mondj. Csak egyet.

gabborka 2014.04.18. 12:11:43

@badogosmester: De aranyos, milyen kis ostoba vagy, és még dicsekszel is vele :) Helyes, fizess is a tízmilliárdszorosra higított kacsamájért büszkén, amíg hülyék vannak, addig homeopátia is lesz.

ahanem01 2014.04.18. 12:15:34

A világ legdrágább "vízkészítménye". Hívhatnánk hülyék adójának is. :D

eßemfaßom meg áll 2014.04.18. 12:33:36

@Alekinyo: a homeopátiának pl az az előnye, hogy biztosan nem árt - cserébe pont ilyen bizonyossggal nem is használ. Tehát olyan betegségnél amiből egyébként magától minden szer nélkül is kigyógyula beteg, tökéletes "gyógyszer" a homeopátiás. Csak felesleges, de mindenki úgy szórja a pénzét ahogy akarja feltéve, ha nem azért szórta el a pénzt mert azt hazudta neki a homeopatikus, hogy az a szer HATÁSOS. Ott a gond, hogy ezt HAZUDJÁK akik árulják, nem azt mondják, hogy "Itt a cukorbógyó, drága de legalább nem árt"

eßemfaßom meg áll 2014.04.18. 12:34:41

@badogosmester: Il-Ferro matrica nyoma van-e az autódon?

eßemfaßom meg áll 2014.04.18. 12:47:35

Másrészt amig minden büntetés nélkül vehetnek le jópénzért rontást és oszthatnak pénzáldást a tv2rtl-en addig a homeo patás csalóknak se járhat kötél.

Wannabe 2014.04.18. 12:47:43

@Alekinyo: Pont aki tájékozott és utánaolvasott, az van tisztában a homeopátia szélhámosság voltával. Nekem is múlik tizeniksz év után a szénanáthám, pedig nem eszek emlékezővízzel cseppentett cukorbogyót. Lehet, hogy manapság több helyen irtják a parlagfüvet mint régebben?

Alekinyo 2014.04.18. 13:05:12

@Wannabe: Nekem tavasszal is volt szénanáthám és lehet, hogy a parlagfüvet már írtják, de a tavaszi bokrokat, fákat nem. Amúgy nem tudom miért van ez a nagy kirohanás a homeo ellen? Egyrészt olcsóbb, másrészt nem kötelező. Gyógyszertárban kapható szerekről van szó, nem a hétsárkánypiacon vett izébizé. Aki kipróbálta és bevált neki használja és áldja, akinek nem szimpatikus, vagy nem használt, az pedig biztos talál más megoldást, igaz?

badogosmester 2014.04.18. 13:21:01

@eßemfaßom meg áll: a ncked sokmindent elárul...gyógyszertárban kapható szerekről van szó, messze nem olyan drágák, mint a gyógyszerek. De ti csak egyétek a mesterséges szarokat, az való nektek. :-)

badogosmester 2014.04.18. 13:22:50

"de a magukat homeopatának nevező sarlatánok nem placebóként tukmálják a hülyeségre fogékony szerencsétlenekre ezeket a készítményeket."

Tehát a gyógyszerészek, akik árulják a patikában, azok sarlatánok? Hoppá! :-)
Egyébként meg egy pár hetes, vagy hónapos csecsemőnél te milyen placebo hatásról beszélsz!? Okoska...

badogosmester 2014.04.18. 13:27:43

Lehet kicsit utána kéne olvasni a gyógyszerek, oltások stb. készítésének, okainak körülményeiről és akkor nem tűnnétek ennyire ostobának. :-)
Csak tudnám mitől féltek? Úgy kirohantok és annyira támadjátok ezt az egészet, hogy öröm nézni. Miért is fáj nektek? Ha nem tetszik, akkor vegyél mérget és edd azt. De miért kell bántani, aki mást választ? Miért kell visszarántani a birkacsordába?

badogosmester 2014.04.18. 13:30:23

@fene_: igen szaporodtam és gyönyörű, okos gyerekim vannak, köszönöm a jókívánságokat! :-)
A rák gyógyítható természetesen úton, csak nagyobb lóvé a kemo és barátai. Semmi mást ne tegyél, csak menj el 10 rákkal foglalkozó orvoshoz és kérdezd meg őket, hogy SAJÁT MAGUKON alkalmaznának-e kemot. Meg fogsz lepődni a válaszokon!

Eliot Rosewater 2014.04.18. 14:17:39

@badogosmester: a te fajtád a kedvencem, aki internetelőfizetés után azonnal farmakológusi szintű tudósnak hiszi magát a témában, miközben csak egy szelektív figyelmű idióta. Adjad a kölkeidnek a cukorbogyót, remélem nem is oltatod őket, az még plusz adalék lenne. Majd nálunk is 20-30 év után újra lesz kanyarójárvány, mint ahogy márciusban ennyi idő után volt újra New Yorkban. Olyan marha vagy, mint a kurucinfós biodroidok, akiknek a szájába adják, amit mondani kell (azaz, hogy ők a zsenik, mindenki más agymosott) és ennek tenyeret csapkodva örömködnek, mint valami Down-kóros birkák.

Én leszarom, hogy te mennyit szenvedsz, de ha a baromságod közvetlen hozadéka az, hogy még másik 20 ember is elkapja a szarodat, akkor már nem csak rólad szól a történet.

Asidotus 2014.04.18. 15:05:44

@Alekinyo:
az allergia bizony magától is gyógyul, a szervezet sok esetben megtanulja nem túlreagálni a polleneket.
Velem ugyanez történik, és én nem szedtem rá homeopátiás gyógyszert

helci 2014.04.18. 16:23:37

Persze, hogy nem hatékonyabb, hiszen a homeopátiás szerek nem mások, mint placebók.

Nem a cukorka gyógyít, hanem a gyógyulásba vetett hit.

helci 2014.04.18. 16:36:34

"Én a 15 éves szénanáthámból "gyógyultam" ki homeo segítségével és ha valaki azt mondja erre, hogy magamtól is meggyógyultam volna, vagy beképzelem, hogy nem folyik az orrom az nagyon gyenge odafent."

Pedig ez a helyzet, gyakorlatilag egy placebótól gyógyultál meg, mert elhitted, hogy amit kapsz, az meggyógyít. a placebóhatás laboratórium körülmények között is megfigyelt, kísérletileg igazol tény. A szervezetünknek van egy természetes, gyakran alulbecsült öngyógyító képessége, és csodák csodája, ez nem független a tudatunktól is.

Én valószínűleg nem gyógyultam volna ki a szénanáthából ugyanattól, te meg valószínűleg kigyógyultál volna akkor is, ha véletlenül egy tök másik 'csodaszert' nyomnak a kezedbe a patikában.

Könnyebb betegségek esetében, mint például a közönséges nátha, a legváltozatosabb háziszerek garmadái "válnak be" tömegesen, holott semmi biokémiai alapjuk nincs. Egyszerűen csak az a tudatállapot, hogy én most valamitől gyógyulok, megkönnyíti a természetes gyógyulást.

Ezért hülyeség a homeopátia elleni harc, az egyetlen tényleges pozitív hatását rombolja le: a placebóhatást.

eßemfaßom meg áll 2014.04.18. 18:24:36

@badogosmester: senkit nem zavar, ha te hiszel benne, hogy a vegytiszta víz vagy vegytiszta szölöcukor gyógyít ha gyógyszertárban veszed meg jó pénzért. Az, hogy a cukorgolyó olcsóbb mint az a gyógyszer amit évtizedes kutatással fejlesztenek ki dollármilliókból majd ugyaneddig tesztelik a hatékonyságát mielőtt megvásárolhatod, max neked okoz meglepetést.

eßemfaßom meg áll 2014.04.18. 18:30:48

ha már allergia, nekem egy évtizeden át folyt a taknyomnyálamkönnyem szezonban, aztán elmúlt. Szerintem úgy lehetett, hogy valahol a vizhálózatba bekerült egy pollen ami mire eljutott hozzám a csapba 10000000000000000000000000000000000000000000000000000000x-re hígítódott és a vízhálózatban addig csobogott mig a legmagasabb szintre potenciálódott és a pollen minden gyógyító rezgését átvette a csapvizem amit aztán jól megittam és kigyógyultam az allergiából.

jet set 2014.04.18. 20:51:16

@Alekinyo: Volt egy csajom, aki nagy homeo hívő volt, állandóan tukmálta rám az idióta bogyóit. Egyszer beadtam a derekam és bevettem az allergiaellenes bogyót. Azóta is allergiás vagyok. Biztosan nem hittem benne eléggé. Ami igaz, mert hülyeségnek tartom.

cilv27 2014.04.18. 22:26:55

@helci: te nagyon okos. az állatokon hogy hat akkor? ők is hisznek a placebóban? megjegyzem az Európai Bizottság által készített tanulmány szerint az 5. leggyakoribb halálok a gyógyszer mellékhatás. www.patikamagazin.hu/cikk/index/16983/5-leggyakoribb-halalok-a-gyogyszermellekhatas.html
csak kajáljátok. ahogy véditek az orvostudományt az nvetséges. bizonyos dolgokban gyerekcipőben totyog, és ebbne a totyogásban annak is szerepe van, hogy nem hajlandók elfogadni bizonyos dolgokat éppúgy, mint ti. gondolom az akupunktúrát is a sarlatánságok közé sorolod. csak az a jó ha felvágják a hasadat, aztán kapsz egy jó kis gyógyszert, amitől a májadtól is elbúcsúzhatsz.

cilv27 2014.04.18. 22:34:18

@fene_: hogy lehetsz ilyen orbitális nagyságú bunkó azért, mert valaki máshogy látja a dolgokat mint te? csak így lehet vitázni? de vígasztaljon, hogy nem vagy egyedül. a sötétség csak úgy világít belőled szakértőkém.

eßemfaßom meg áll 2014.04.18. 23:10:02

@cilv27: térjünk erre vissza, ha majd a világon először vállalja egy homeoizégyártó az ellenőrzőtt tesztet ami bebizonyítja, hogy legalább 1 alkalommal világon bizonyítottan és ellenőrizetően meggyógyult valaki a végtelennagyra felhígított 1 db kacsamájmolekulától.

pacagánycsök 2014.04.19. 01:14:53

@cilv27: vitazni csak azzal lehet, aki képes ervelni, vagy legalabb a logika legelemibb szabalyaival tisztaban van. Homeohivok eseteben mindketto fail.
Allatokon hat? Bizonyitekot mutatnal? Vagy csak olvastal valami ilyesmit a Nok lapjaban?
A patikamagazinos cikk nekem nem jon be, holnap majd megnezem meg egyszer. Mashol is utananeztem azert ennek az 5. leggyakoribb halaloknak, de erdekes modon sehol nem linkelik az eredeti tanulmanyt. Megtenned nekem, hogy belinkeled?

eßemfaßom meg áll 2014.04.19. 10:06:35

@fene_: Lehet akárt ténylegesen 5. leggyakoribb halálok amit csökkentzeni kell kutatással/fejlesztéssel, de a száraz tények:

www.who.int/mediacentre/factsheets/fs310.pdf

Halálozás ideje a gazdag országokban (itt gyógyszereznek legtöbbet mellékhatásokkal):
0-14 év között: 1%, 15-69 év között:29%. 70 év felett: 70%
Halálozás ideje a szegény országokban (itt kuruzsolnak mert nincs miből melékhatást venni):
0-14 év között: 24%, 15-69 év között:44%. 70 év felett: 34%

Szóval van az a csúnya tény, hogy a gyógyszerzabáló népek lényegesen tovább élnek mint a nemggyógyszerzabáló népek, még úgy is, hogy a gyógyszerenek van mellékhatása

eßemfaßom meg áll 2014.04.19. 10:14:35

Harmadrész tegyük hozzá, hogyha az áttétes rákbeteg meghal a kemotól az bekerül a "gyógyszermellékhatás" startisztikába, így nincs esélye bekerülni a "halál oka áttétes rák" oszlopba ahova akkor kerülne ha pi vizzel kezelné magát.

cilv27 2014.04.19. 13:51:02

@fene_: először is van gyógyszerekről rendelkező törvény és egy EÜ min. rendelet net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=A0500052.EUM ezkben le van írva, hogy mivel kell alátámasztani, ha valaki egy (bármilyen) gyógyszert akar forgalomba hozni és engedélyért folyamodik. másodszor az összes homeopátiás gyógyszernek OGYI száma van (nem OÉTI szám, mint a gyógyszernek nem minősülő táplálékkiegészítőknél). az engedélykérelemhez mellékelni kell dokumentációkat, és tapasztalatból mondhatom, hogy az OGYI nem egykönnyen adna engedélyt, ha nem lenne meg az előírt dukomentáció. ha gondolod kérd számon az OGYI-tól. most itt beléphetnek az összeesküvés elméletek, hogy a gyógyszergyártók és az állami szervek... egyébként mindegy is. a szkeptikusokat úgysem lehet meggyőzni. bizonyítékot te sem tudsz bemutatni, hogy ezek a kísérletek nem léteznek, ezt csak hangoztatják azok, akiknek nincsenek érvek a kezükben. én láttam két állatot is, akin hatottak a szerek, de ez az én tapasztalatom, nincs róla kézzel fogható bizonyíték, de mindkettő tovább tudott velünk maradni, mintha nem tettünk volna semmit. az orvosok kedvenc szlogenje, hogy meg kell tanulni a betegségeddel együttélni. nem az, hogy meggyógyítjuk. tedd azt, ha neked jó így.

cilv27 2014.04.19. 14:00:40

@eßemfaßom meg áll: a statisztikákról inkább ne is beszéljünk... ez mellesleg inkább azt bizonyítja, hogy a fejlettebb országokban eleve kevesebben betegednek meg, nem azt, hogy többen gyógyulnak meg. és az életszínvonal magassága miatt élnek tovább. és sokan halnak meg a nem megfelelő ivóvíz és higiéna miatt is a szegény országokban. nézd meg pl. a 2. viágháborús gyerekeknek (az én szüleim pl.)csak a fogazatát. az apámnak 40 éves korában már nem volt saját foga. és csont sovány volt 20 évesen. később tudtak "kompenzálódni" de ezt az időt megsínylették. azok is akiket nem vittek el.

eßemfaßom meg áll 2014.04.19. 18:53:07

@cilv27: köszi, hogy linketled a törvényt ami alapján kvázi bemondásra engedélyezik a homeo szarokat ha a gyártó igazolja, hogy a termékében nincs semmi hatóanyag így garantáltan nem árt.

"Homeopátiás gyógyszerek forgalomba hozatali engedélye kiadásának egyszerűsített eljárása

9. § (1) Egyszerűsített forgalomba hozatali engedélyezési eljárás lefolytatása kérhető azon homeopátiás gyógyszerek esetében, amelyeket

a) szájon át történő vagy külsőleges terápiára szánnak, és

b) csomagolásán és bármely információs anyagában nem szerepel terápiás javallat, és

c) ártalmatlanságát a hígítás foka garantálja (azaz törzsoldattartalma legfeljebb egytizezred résznyi, illetve allopátiás gyógyszerhatóanyagot tartalmazó készítmény esetén annak mennyisége nem haladja meg annak a mennyiségnek egyszázad részét, amely hatóanyag mennyiségtől azt vénykötelessé kell minősíteni).

(2) Az egyszerűsített forgalomba hozatali engedélyezési eljárás iránti kérelem vonatkozhat ugyanazon hasonszenvi törzsoldatból álló készítmények egyazon hasonszenvi típusú hígítási sorozatára is. Ez esetben valamennyi készítményt ugyanabban az eljárásban kell elbírálni.

(3) Az egyszerűsített forgalomba hozatali engedélyezési eljárás során a kérelemnek az 5. § (2) bekezdésétől eltérően az alábbiakat kell tartalmaznia:

a)33 a kérelmező számlázási és levelezési címét;

b) a gyógyszer nevét;

c) a hasonszenvi törzsoldat megnevezését és a hígítás mértékét;

d) a törzsoldatra vonatkozó minőség-ellenőrzési módszereket és adatokat

da) Gyógyszerkönyvre való hivatkozással,

db) saját előírás formájában, mellékelve ennek magyar fordítását is;

e) a törzsoldatnak legalább három teljes vizsgálathoz szükséges mintáját;

f) a törzsoldat előállításának módját bemutató és a hasonszenvi jelleget - megfelelő bibliográfia alapján - igazoló adatokat;

g) gyártási és ellenőrzési dokumentációt gyógyszerformánként, ideértve a hígítás és a potenciálás módszerének leírását;

h) a készítmény stabilitásával kapcsolatos adatokat;

i) a 15. § (2) bekezdés szerinti dokumentumot;

j) a külső és a közvetlen csomagolás tervezetét;

k) a gyógyszerforma (valamely hígítása) kiszerelésének mintáját."

cilv27 2014.04.19. 20:58:47

@eßemfaßom meg áll: remekül kiemelted azokat a pontokat, amik passzolnak e te véleményedhez, de van ott egy másik is:
"(3)75 A nem egyszerűsített eljárással forgalomba hozatalra engedélyezett homeopátiás gyógyszerek nyilvántartási számát a GYEMSZI a (2) bekezdés szerint képezi azzal, hogy a nyilvántartási számban az „OGYI-T” megjelölés helyett az „OGYI-HG” megjelölés szerepel." vajon, mi lehet ez a nem egyszerűsített eljárás, gondolom ezek a nagyobb higítáú szerek lehetnek, nem a mezei patikai cuccok. ezekhez "normál" forgalombahozatali engedélyért kell folyamodni, ami magában hordozza a kísérleti dokumentációk mellékelését is, mint egy nem homeopátiás gyógyszernél. nem is tudom hogyan gondolohatod, hogy ezeket a szereket nem próbálják ki kísérletekben... szerintem ennek a vitának semmi értelme tovább. tényleg fordulj az OGYI-hoz. ők igazán kell, hogy tudják, hogy mi a helyzet.

pacagánycsök 2014.04.20. 00:12:28

@cilv27: onnan gondoljuk hogy nem probaljak ki ezeket kiserletekben, hogy soha senki nem publikalt meg ilyesmit. Cafolj meg kerlek, linkelj egyetlen, barmilyen nyelven, de tudomanyos igenyesseggel megirt kiserletet, amelyben a homeopatias szereknek akarmilyen kicsi, de szignifikans hatast tulajdonithatunk (placebohatas kizarasaval persze, kettos vak helyzetben.) Csak egyet linkelj. Csak egyet.

Amit meg a torvenyrol irsz, az a sajat talalgatasod. Logikailag teljes zagyvasag. "Gondolom" szoval kezded a fejtegetest, majd innentol mero konfabulacio az egesz, majd "kovetkeztetsz", hogy mas sem gondolhatja maskeppen, de ha megis, kerdezze a OGYI-t.

Ha valaszolnal, kerlek ne feledd a hozzaszolasom elso reszet, linkelj nekem csak egyetlen hiteles kiserletet.

cilv27 2014.04.20. 10:54:13

@fene_: meg fogom próbálni. kérdés, hogy neked mi a hiteles...mindenesetre örülök, hogy az első hozzászólásod után sikerült kulturált mederbe terelni a kommunikációt.

eßemfaßom meg áll 2014.04.20. 12:04:33

@cilv27: Te gondolhatsz amit akarsz, a tény meg az, hogy a homeoszarok nagyrésze gyakorlatilag bármiféle tesztelés nélkül gyógyszerként forgalmazható ha nem írnak hozzá terápiás javaslatot.

eßemfaßom meg áll 2014.04.20. 12:21:23

baz+ ezt most találtam, a jó homeodoktor már arvonásokból tud dignózist felállítani :))))

www.homeopata.hu/?q=cikk/miazmatikus-homeopatias-arcelemzes

eßemfaßom meg áll 2014.04.20. 12:27:55

A 10.000£-t elnyerte már valaki klinikailag bizonyított hatásos homeo teszttel? Ha müködik a homeo ez a világ legkönnyebben megkereshető pénze.

www.newscientist.com/article/mg19826613.200-competition-puts-homeopathy-on-trial.html

szélmalomharc · http://antimedicaster.blog.hu 2014.04.21. 00:03:58

A homeo valóban hat csecsemőkön és állatokon is. Ahogy minden placebo. Érdemes lenne először utánaolvasni és utána alázni a másikat. A placebohatást nem vitatja az, hogy állatokon vagy csecsemőkön hat, az egyetlen dolog, ami vitatná, ha kettős vakpróba alatt is hatna, azonban ezt még soha, egyetlen kísérlet sem tudta előidézni. Pedig volt sok, olyanok is, amit homeosok végeztek.
süti beállítások módosítása