Nyúlfarm

Biológiai fegyverrel nyírják ki egymást a katicák

2013. június 27. 01:15 - CaptainBunny

Egy ázsiai katicafaj egy igen hatékony módszerrel tizedeli az őshonos katicákat: olyan parazitákat juttat beléjük, amelyek kis idő elteltével elpusztítják azokat. A hétpettyes katicákat komoly veszély fenyegeti.

A katicabogarakért valami oknál fogva még azok is odavannak, akik amúgy visítva menekülnek egy ízeltlábú láttán, egy agresszív katicafaj azonban hamarosan véget vethet ennek a rajongásnak. A Kelet-Ázsiában őshonos harlekinkaticák (Harmonia axyridis) ugyanis remek stratégiát alkalmaznak arra, hogy természetes élőhelyükről kiszorítsák a többi katicát, köztük a nálunk is népszerű hétpettyes (Coccinella septempunctata) bogarakat. Mivel a különféle katicafajok ugyanazt – általában levéltetveket – fogyasztják a legszívesebben, ezért mindegyikük arra törekszik, hogy a másik ellenében minél hatékonyabban tudja megszerezni kedvenc táplálékát. A nagyétkű harlekinkaticák pedig azon kívül, hogy felzabálják a táplálékot a riválisok elől, biztos, ami biztos, még ki is nyírják őket.

katicak.jpgA képet innen nyúltuk: http://www.nature.com

A harlekinkaticákat amúgy pont a nagy étvágyuk miatt telepítették Európába és Észak-Amerikába, méghozzá abból a megfontolásból, hogy majd alaposan lelegelik a haszonnövényeket dézsmáló levéltetveket, vagyis egyfajta biológiai védelemként próbálták hasznosítani őket. A katicák azonban elszabadultak, és kontrollálatlanul terjeszkedni kezdtek, vagyis invazív fajjá váltak, méghozzá elég sikeressé ahhoz, hogy felkerüljenek a legveszélyesebb invazív fajok listájára. Magyarországon 2008-ban jelentek meg először, és azóta is ügyesen szaporodnak országszerte. Éppen ezért kutatni kezdték, hogy mi is lehet a harlekinkaticák sikerének titka. Az már korábban kiderült, hogy a harlekinkaticák többféle antibakteriális peptidet termelnek, ráadásul a vérnyirkukban egy harmonin nevű mérgező anyag is található, amelyet az ázsiai katicák petéiben is kimutattak. A katicabogarak pedig megeszik egymás petéit, így több kutató úgy vélte, hogy a harmonin lehet az oka annak, hogy a hétpettyesek elpusztulnak miután harlekinpetéket fogyasztottak.

Andreas Vilcinskas német entomológus és kollégái a Giesseni Egyetemről azonban megvizsgálták, miként is hat a harmonin a hétpettyes katicákra, és arra az eredményre jutottak, hogy sehogy. A katicák ugyanis teljesen jól érezték magukat, miután egy nagyobb mennyiséget kaptak a mérgező anyagból, viszont amikor harlekinkaticákból kinyert vérnyirkot fecskendeztek a hétpettyes alanyokba, akkor azok két héten belül elpusztultak. A harlekinkaticák vérnyirka tehát tartalmaz valamit, ami megöli az őshonos fajokat, de az biztosan nem a harmonin. A német kutatók rögvest megvizsgálták a harlekinkaticák vérnyirkát, és abban mikrosporídiumokat, állati parazitákat találtak. Ugyanilyen mikrosporídiumok voltak a beoltott hétpettyesek vérnyirkában is, a nem beoltott katicák vérnyirka viszont nem tartalmazott élősködőket.

Mindebből pedig a kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a hétpettyes katicák mikrosporídiumokkal fertőződnek, miután harlekinpetéket fogyasztottak, a paraziták pedig elpusztítják őket, míg a harlekinkaticák valamilyen módon immúnisak az élősködőkkel szemben. „Húsz éve foglalkozom rovarok immunitásával, de még sosem láttam olyat, hogy egy vérnyirokminta ilyen nagy mennyiségben tartalmazott volna mikrosporídiumokat, és ez ne lett volna káros hatással a hordozóra" - nyilatkozta Vilcinskas a Nature-nek. Helen Roy brit entomológus szerint viszont egyáltalán nem biztos, hogy a mikrosporídiumok a harlekinkaticák sikerének a kulcsa, mivel a természetben a hétpettyesek elég ritkán eszik meg az ázsiai katicabogarak petéit. Így vagy úgy, a hétpettyes katicabogarak bizony veszélyben vannak.

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://nyulfarm.blog.hu/api/trackback/id/tr395379898

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása