Nyúlfarm

Ezért nem érdemes hinni a fülünknek

2014. május 31. 12:56 - CaptainBunny

Itt egy remek videó arról, hogy a szemünk által nemcsak a látásunk, de a hallásunk is könnyedén manipulálható. Nem mindig azt halljuk ugyanis, amit gondolunk, hogy hallunk.

Hearing.jpgA képet innen nyúltuk: http://www.psypost.org

Az AsapSCIENCE videója tulajdonképpen három akusztikai csalódást (vagy még szebben auditoriális illúziót) mutat be, illetve magyaráz el. Az első, a McGurk-hatás, amely nagyjából arról szól, hogy miként befolyásolja a hallásunkat, ha látjuk a hangot kiadó személy száját. A második a tritónusz-paradoxonnak nevezett jelenség, amelyben két, egymástól fél oktávnyira lévő hangot egyesek emelkedő, mások pedig ereszkedő dallamnak hallanak. A harmadik pedig a Shepard-illúzió, amikor is három, egymástól egy-egy oktávnyira lévő hangot egymás után, folyamatosan lejátszanak, azt egyre magasabb skálának halljuk.

 

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://nyulfarm.blog.hu/api/trackback/id/tr856240037

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2014.06.01. 16:30:13

Ezekről még nem hallottam, köszönöm a posztot.

Érdemes még megemlíteni az elfedés jelenségét, amelyet a veszteséges hangtömörítő eljárásokban alkalmaznak. A lényege az, hogy egy erősebb hang elfedi a hozzá közel álló gyengébb hangot, így a gyengébb hangot nem szükséges kódolni.

A másik jelenség abból áll, hogy ha ugyanazt a hangot párszor tíz milliszekundum időeltéréssel különböző irányokból halljuk, akkor abból az irányból véljük hallani a hangot, amelyből először megszólalt - akkor is, ha a második sokkal hangosabban szól. Ennek a hangosításban van jelentősége. Ha a hangszóróból érkező erősebb hang párszor tíz milliszekundummal követi az énekestől érkező eredeti hangot, akkor a teljes hangerőt az énekes felől halljuk, noha a hangszóró máshol helyezkedik el.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2014.06.01. 16:32:01

Drága blogmotor, köszönöm a kommentem elnyelését.
süti beállítások módosítása