Nyúlfarm

Hogyan tüntessünk el macskákat

2013. június 18. 14:21 - CaptainBunny

Újabb „láthatatlanná tévő köpeny" készült, amely akár macskák eltüntetésére is alkalmas lehet. A fejlesztés ugyan nem tökéletes, viszont olcsó és iszonyat egyszerűen működik.

Egy macska sokszor lehet zavaró körülmény, és ezért jó volna néha eltüntetni az útból a hasznosnak nem igen mondható állatokat. Egy kínai kutatócsoport viszont remek megoldást talált erre a problémára: a macskát egy optikai „láthatatlanná tévő köpenybe" pakolták. A lelkes kínaik ráadásul egy halat is sikeresen láthatatlanná tettek ezzel a technológiával, ami azért is lehet fontos, mert így a macskát nem csak eltüntetni lehet, de akár teljesen össze is lehet zavarni. Az eljárás, amellyel mindezt véghezvihető ugyan még nem tökéletes, viszont lényegesen egyszerűbb, mint az utóbbi időben kifejlesztett „láthatatlanná tévő köpenyek".

A kutatást vezető Hongseng Csen és kollégái először is optikai üvegekből készült prizmákat egy hatszögletű dobozzá illesztettek össze, majd az egészet egy akváriumba helyezték. Amikor az ott tartózkodó hal a dobozon keresztül úszott, hirtelen láthatatlanná vált, a háttérnek szánt növényzet viszont továbbra is remekül látszott a „köpeny" mögött. Ezután következett egy lényegesen bonyolultabb objektum, egy macska eltüntetése. Ezúttal a kutatók már egy nyolc panelből álló dobozt készítettek, amely mögé egy nagyszerű virágos hátteret vetítettek. Az eredmény ugyanaz volt, mint a halas trükknél: a macska besétált a dobozba, hopp eltűnt, a háttér pedig látható maradt.

Ez a fajta „láthatatlanná tévő köpeny" hasonlóan működik, mint a régi tükrös megoldások, és Sir John Pendry angol fizikus 2006-os találmányán alapszik, miszerint optikai eszközök megtörik a fényt az eltüntetni kívánt objektum körül, így az láthatatlanná válik. Míg azonban eddig különféle anyagokkal - például kalcitkristályokkal - próbálták a fénysugarakat a megfelelő irányba terelni, addig a kínai kutatók sima üveget használtak a „köpeny" elkészítéséhez. Ráadásul az új fejlesztésben egyszerre több szögből is láthatatlanná válnak a prizmák közé helyezett objektumok. A hatszögű doboz esetében például hat pontból nem látszott a hal, a macska pedig két szemközti szögből tűnt el a megfigyelők elől. Persze ha a „köpenyt" mozgatni lehetne, akkor ezek a pontok is variálhatóvá válnának, ez pedig nem lényegtelen, főként ha egy macskát akarnánk eltüntetni, ami ugye mozog.

A Csen és csapata által létrehozott „láthatatlanná tévő köpeny" nagy hátránya viszont az, hogy maga a „köpeny" nem tűnik el, ellenben az utóbbi időben mindenféle metaanyagokból készült szerkezetekkel. Ezzel az új eszközzel viszont viszonylag egyszerűen és olcsón lehet nagyobb méretű objektumokat, akár embert is láthatatlanná varázsolni. Pendry szerint a kínaiak fejlesztése valódi előrelépést jelent a láthatatlanság kutatásában, bár a brit fizikus inkább a fény irányításának újabb lehetőségének és nem a macskák eltüntetésének örvendezett. Ennek ellenére az újfajta „láthatatlanná tévő köpeny" a jövőben akár hasznosítható is lehet az álcázás vagy éppen a szórakoztatás területén, de macskák eltüntetésére, illetve összezavarására már bizonyosan alkalmazható.

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://nyulfarm.blog.hu/api/trackback/id/tr955367206

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Void Bunkoid 2013.06.19. 07:23:21

azért ez még sokkal közelebb áll az elvarázsolt kastélyok "keresztüllátok a hasadon" viccperiszkópjaihoz, mint egy igazi predátorszerkóhoz :)
süti beállítások módosítása