Nyúlfarm

Az influenza sajátos időzítővel rendelkezik

2013. február 07. 22:59 - CaptainBunny

Az influenza még azelőtt fertőz, hogy az immunrendszernek egyáltalán tudomása lenne a jelenlétéről. Most azonban kiderült, hogy miként tud ennyire hatékonyan működni. A felfedezés kapcsán akár hatásosabb oltások is készülhetnek.

Itt az influenzajárvány, egyre-másra jelennek meg a jobbnál jobb tippek arra vonatkozóan, hogyan lehet megúszni a betegséget: táplálkozás, vitaminok, testmozgás, hókuszpókusz. Ami pedig az oltás hatékonyságát illeti, arra itt egy tanulmány a Minnesotai Egyetemről, amely több mint 12 ezer vizsgálat eredményét gyűjtötte össze 1936-tól egészen napjainkig. Eszerint a halott vírusokkal történő oltás hatékonysága a 18 és 64 év közöttiek körében 59 százalékon áll. A legújabb felmérések szerint, a mostani járvány ellen forgalomba került oltás az amerikaiakat eddig 62 százalékos hatékonysággal védte. Ezeket az oltásokat ugyanis olyan hatástalanított vírusokból (általában két A- és egy B-típusú) készítik, amelyeket az előző járványok alapján próbál a WHO belőni. Ez persze nem jelenti azt, hogy más vírustörzsek ne fertőznének, ráadásul még mutálódnak is a kis rohadékok.

sem-tc3adtulo.pngA képet innen nyúltuk: http://symbioze.wordpress.com

Az influenzát amúgy is egy roppant alattomos vírus okozza, amely behatol egy sejtbe, sokszorosítja magát a sejt részeit „kölcsönvéve", majd kimenekül onnét, hogy újabb sejteket támadhasson meg. Mindezt mielőtt még az immunrendszernek egyáltalán tudomása lenne a jelenlétéről. A sejtek ugyan képesek jelezni, ha valamilyen probléma adódik, azonban időre – kb. nyolc órára – van szükség, hogy az immunrendszer reagálni tudjon. Az influenzavírusok pont ezt az időt használják ki arra, hogy nyugodtan szaporodjanak, terjeszkedjenek és persze napokra kiüssenek minket. Most azonban kiderült, hogy miként tud az influenza ennyire hatékonyan működni: egyszerűen saját biológiai órája van, amely pont úgy időzíti a szaporodási folyamatát, hogy egyrészt elég sok új vírus „készüljön", másrészt még az immunrendszer közbelépése előtt hagyja el a megtámadott sejtet.

A New York-i Mount Sinai Kórház munkatársai éppen azt akarták kideríteni, hogy az influenzavírusok mi alapján „döntenek" arról, mikor hagyják el a már megfertőzött sejteket, és támadjanak meg újabbakat. A kutatók találtak is egy gént, amely egy NEP (nuclear export protein) nevezetű fehérje előállításáért felelős, az NEP pedig a vírusok kiáramlásáért felelős, tehát helyben is volnánk. Amikor az NEP elkészül és működésbe lép, a vírusok továbbállnak, pontosan a nekik legmegfelelőbb időpontban. Igen ám, de a kutatóknak sikerült manipulálniuk az NEP legyártását. Amikor a fehérje túl hamar jelent meg, a vírusok még azelőtt elhagyták a sejtet, mielőtt még elegendően lettek volna a további fertőzéshez, amikor viszont túl későn, az immunrendszer már működésbe tudott lépni. Ez azt jelenti, hogy az NEP nem más, mint az influenza biológiai órája.

„Ez az amiért az influenzavírus veszélyesebb a mezei náthát okozó vírusoknál, amelyek nem rendelkeznek ilyen fajta időzítővel" – nyilatkozta a kutatást vezető Benjamin tenOever mikrobiológus a New Scientist magazinnak. „A vírus képes megfertőzni egy nagyobb terjedelmű tüdőszövetet mielőtt még az immunrendszer működésbe léphetne. Ez az oka annak, hogy elkaphatjuk az influenzát olyan személytől is, akinél még nem jelentek meg a betegség tünetei." TenOever szerint a felfedezés segítségével újfajta influenzagyógyszerek és hatékonyabb oltások készülhetnek, olyanok, amelyek nem tartalmaznak halott vagy legyengített vírusokat, egyszerűen csak megbolondítják az influenza óráját.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://nyulfarm.blog.hu/api/trackback/id/tr995068396

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása